Méretarányok…

Első körben egy kis bevezető, amit érdemes talán a méretarányok ismertetésével kezdeni.

A legismertebb, egyúttal a leggyakoribb méretarányok:

0-s méretarány

A 0-s méretarány (Kiejtése: “Nullás”) mérete 1:45. A jelenlegi legnagyobb modellek tartoznak ide. Leggyakrabban svájci témát és mellékvonalat dolgoz fel. Ma már kevésbé elterjedt.

H0-s méretarány

A H0-s méretarány (Kiejtése: “Há-nullás”) mérete 1:87. Jelenleg az egyik legnépszerűbb, legelterjedtebb méretarány. Rengeteg modell és kiegészítőt kapható, köztük számos magyar modell is. A modellek hossza néha nem 1:87, hanem 1:100. Létezik hozzá keskeny nyomtávú modellvasút is, ezeknek a jele: H0m, H0e, H0f (korábban: H0i), H0p

TT méretarány

A TT méretarány (Kiejtése: “Té-té”) mérete 1:120. Régen az egykori NDK területén igen népszerű volt. A modelleket a Berliner TT-Bahnen gyártotta. Ma már számos gyártó gyárt modelleket TT méretarányban. Létezik hozzá keskeny nyomtávú modellvasút is, ezeknek a jele: TTm, TTe, hamarosan: TTf és TTg.

N méretarány

Az N méretarány (Kiejtése: “En”) mérete 1:160. A TT-nél gyakoribb méretarány. Létezik hozzá 2015.07.14.-től keskeny nyomtávú modellsín is, (modellek még nem kaphatóak) és ezeknek a jele: Nm, Ne, Nf, Ng

Z méretarány

A Z méretarány (Kiejtése: “Zé”) mérete 1:220. Sokáig a legkisebb méretarány volt. Nem nagyon terjedt el, jelenleg meglehetősen ritka.

T méretarány

A T méretarány (Kiejtése: “Té”) a jelenlegi legkisebb méretarány, mérete 1:450. Nevét a modellsín nyomtávjáról kapta, mely mindössze 3 mm (angolul: three). Jelenleg egy gyár gyártja Japánban.