A második asztal

Terveim szerint az idén neki állok a második, immár jóval nagyobb alapterületű asztalomnak az elkészítéséhez.

Egyenlőre tervezési fázisnál tart a dolog, a rajz kész, melyet ugyancsak a SCARM nevű tervező programmal készítettem el, mint az első asztalt.

Az első asztalt Piko-A sínekből építettem, egyedül az íves váltókkal „gyűlt meg a bajom”, szélesebb kerekeknél a szívdarabnál zárlat jelentkezett, amit azon az asztalon végül reszeléssel és egy kis mestertapasszal sikerült kiküszöbölni. Ennek ellenére először az új asztalnál is Piko-A sínekre esett a választás, az gondoltam majd az íves váltókra valami új megoldást megpróbálok kitalálni mire a beépítésig jutok… Az idő múlásával, többszöri átalakításon esett át a terv, a felhasználandó sínanyagban is változás történt. Piko-A helyett, immáron Tillig Elite rendszerrel újra lett tervezve az egész asztal.

Az első asztalnál nemrégiben beépítésre került egy foglaltság érzékelő, abból a célból, hogy kitapasztaljam a működési elvét, ugyanis az újonnan épülő asztalnál, teljes PC-s vezérlést tervezek, melyet a RocRail nevű alkalmazással szeretnék majd kivitelezni.

Míg az előző asztalnál elég volt beépíteni 1db foglaltságérzékelőt (8 szakasz), addig az újnál jóval többre lesz szükség.A fő és a tároló/rejtett állomáson lehetőség lesz két irányú forgalomra, ezért a szakaszokat úgy kellett kialakítani, hogy mindkét irányban kivitelezhető legyen ez a folyamat.